🕑 Olvasási idő: 4 perc
  • Íróknak | Szerző: L. Tibor

Talán az írók egyik legnagyobb gondja-baja az az eset, amikor írni szeretnének, azonban nincs ötletük.
Hazudnék, ha azt mondanám, inspirációt szerezni nem mágia, ugyanis bárhonnan nézzük, van valami megmagyarázhatatlan dolog abban, hogy egy írónak – vagy bármilyen más művésznek – honnan jönnek az ötleteik. Nem lehet őket szisztematikusan rendszerezni, tudományosan behatárolni, előre megtervezni: egyszer csak valami bevillan, jön egy szikra – és erre szokás azt mondani, hogy „kipattan a szikra a fejedből”. Ha már régebb óta alkotsz, biztos tapasztaltál már ilyet, és általában így, minden erőlködés nélkül szoktak lenni a legnagyobb ötletek.
Mint ahogy mondtam, az inspiráció nem egy kézzel megfogható, behatárolható dolog, viszont az korántsem mindegy, hogy mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy az a bizonyos szikra bevillanjon. Sajnos vagy nem sajnos, de garantált recept nincsen – nézzük azonban hogyan tudunk esélyt adni magunknak egy kis inspirálódásra!

Ne parázz!

Ismered azt az érzést, amikor este aludni szeretnél, mert holnap nagy nap lesz, és szeretnéd kipihenni magad, de elkezdesz idegeskedni, hogy nem tudsz majd elaludni, és éppen az idegesség miatt nem alszol majd?
Lehet nem annyira feltűnő, de amikor valami új íráson agyalsz, akkor is előkerül ez a jelenség. Arra koncentrálsz, hogy jöjjön már végre valami inspiráció, és ha nem jön azonnal, elsőnek, akkor begörcsölsz.
Röviden: ne parázz. Ha például pályázatra vagy versenyre írsz (ugye, Miszisek? 😉 ), akkor nyilván igyekszel nem kicsúszni a határidőből, de ha göcsösen erőlködsz, azzal csak magadat hátráltatod. Egyszerűbb ha inkább bízol benne, hogy neked bizony lesz majd egy egetrengetően remek ötleted.

Külvilág

Valljuk be, a legtöbb író általában inkább befelé forduló típus. Akármennyire is introvertáltak vagyunk, fontos, hogy nyitott szemmel (és füllel) járjunk, mert rengeteg elmondatlan történetet tartogatnak az odakint lévő dolgok. Legyünk mindig résen: figyeljünk oda amikor egy ismerősünk valamit mesél nekünk, nézzük meg az utcák történeseit, az emberek életét és élethelyzetét, és látogassunk el híroldalakra is, hátha megfog valami esemény vagy cikk ott is.
Röviden: Maradj penge, haver!

Te magad

Ha már volt szó a külvilágról, akkor legyen szó a mi kis belső világunkról is. Nem ritka eset, és szerintem sem senkinek sem mondok újat azzal, hogy nagyon sok író és művész a saját életében megtapasztalt, átélt dolgokat örökíti meg, meséli el alkotásával. Nem csak személyes segítség lehet leírni például egy tragikus eseményt, de mivel saját élmény, így nálad hitelesebben senki sem tudná elmesélni.
Természetesen nem muszáj mindent ugyanúgy elmesélni, mert nem egy életrajzi könyvet akarsz írni. Legyen mondjuk csak egy alap a személyes rész. Ebben az esetben már csak a fantáziádon múlik, hogy mennyire színezed ki, bővíted tovább, és csavargatod össze-vissza a történetet. Nekem például van egy személyes történeten alapuló írásom (itt egyelőre még nincs fent), ahol már a főszereplőnek a neme is ellentétes az enyémhez képest.
Röviden: Idézd fel, színezd ki, és alkosd meg!

Agyvihar

Nem tudom, lesz a jövőben rossz fordításokért díjosztogatás itt a Miszi Art-on, de ha igen, akkor ezt előre is szeretném benevezni. No tehát, „brainstorm” – egy népszerű angol kifejezés, szárazfordítással magyarul „agyvihar” (de ez elég kínosan hangzik, maradjunk az angolnál).
Általában akkor szokták használni ezt a módszert, ha egy csapatnak gyors ötletekre és/vagy megoldásokra van szüksége. Miután mindenki végzett a brainstormmal, bedobják a közösbe amijük van. Nos, az írás az nem éppen csoportos tevékenység, de ennek ellenére itt is ugyanúgy működik.
A dolgod nagyon egyszerű: vegyél egy lapot (lehetőleg fizikailag, tehát ne a gépen nyiss meg egy dokumentumot), és valamilyen írószerszámot. Készülj fel arra, hogy te most brainstormozni fogsz: igyál meg előtte egy pohár vizet, nyisd ki az ablakot hogy kapj friss levegőt, mozogj egy kicsit, hogy helyén legyen a vérkeringésed is.
Ülj le, gondolkozz egy kicsit. Ha nagyjából tudod milyen témában szeretnél írni (vagy előre meg van adva miben kell), van valami elhatározásod vagy célod, akkor koncentrálj arra. Ha megvagy, vedd kezedbe az íróeszközt, és… ÍRJ LE MINDENT AMI CSAK ESZEDBE JUT! De tényleg mindent. Érted? MINDENT! Addig, amíg ki nem fáradsz!
Ha gondolod lehet vázlatos, gondolat-térkép szerű, összefüggő szöveg, bármi. Az sem gond ha csak egy-két szót írsz, és az sem ha összefüggő mondatokat.
Ha úgy érzed kész vagy, kelj fel egy kicsit, és lazíts. Kis idő múlva ülj vissza, és nézd át, mit írtál. Ne ijedj meg, mert lehet őrült nagy hülyeséget is, de ez nem baj. A brainstorm alatt teljesen szabadjára engedted a tudatodat, hagytad szárnyalni korlátok nélkül, és most van az a szakasz, amikor ismét leszállsz közénk a földre, és reálisan nézed át a dolgokat. Kombinálhatsz ötleteket, kulcsszavakat, kihúzgálhatod azokat amik megvalósítására már abszolút nulla esély látsz, jelölheted őket színes ceruzákkal, hogy melyik mennyire értelmes/reális/tetszetős stb. A lehetőségek tárháza végtelen.
Röviden: Mindeeeeent! Szárnyalj a fellegekig, vesd ki hálód, szerezz pár merész elképzelést, és térj vissza a földre. Brainstorm!

Zene

A végére hagytam a személyes kedvencem. Valami olyat akarsz alkotni, ami művészet. Mi is inspirálhatna jobban, mint egy másik művészeti alkotás?
Hallgathatsz zenét írás előtt, és írás közben is.
Írás előtt: Igazából ez az, ami ténylegesen inspirál, az írás közbeni már csak magát az írást segíti.
Fedezz fel zenéket. Akár olyan előadók más/új zenéit akiket már ismersz, vagy nézhetsz teljesen új előadókat is. A YouTube általában jókat ajánlani. A már ismert zenéktől ha eddig nem jött ihlet, akkor valószínűleg ezután sem fog – hacsak nem ásol bele például mélyebben a dalszövegbe.
Nem gond, ha maga a szöveg inspirál, ki is ragadhatsz belőle részleteket az írásodhoz, de figyelj arra hogy az irományodban ne azt meséld el, miről szól az adott szám. A videoklipekre ugyanez vonatkozik.
Írás közben: Nagyon fontos, hogy ne a kedvenc bandád vagy előadód zenéit hallgasd miközben írsz. Ha például egy unalmasabb résznél jársz az alkotásban, akkor könnyen elkalandozol, és a cselekmény helyett a dalszöveg fog kavarogni a fejedben. Én ilyenkorra az instrumentális (csak hangszeres) zenét ajánlom leginkább. YouTube-n külön egy-két órás mixek vannak összeállítva az ilyenekből külön íráshoz. Persze ha egyik sem a stílusod, te is csinálhatsz magadnak egy lejátszási listát a te zenéiddel. Nekem például minden hosszabb írásomhoz van egy külön lejátszási listám.
Röviden: A zene mindent megold – és ez tényleg igaz!

Remélem hasznosnak találod valamelyik tippet, de ne feledd: mint mondtam, garantált recept nincsen – és szerintem ez nem is sajnálatos dolog, mert bár sokszor megkeseríti az írók életét az a szituáció amikor az írni akarás megvan, de egyszerűen nincs miről írni, ennek ellenére szerintem ez épphogy egy csodálatos dolog az írásban. Nem lehet előre megtervezni, nincs rá képlet, formula. És igaz, rohadt idegesítő amikor épp emiatt nincs semmi ötlet, de ha végre beugrik valami – „kipattan a szikra” –, akkor… Tudod mi következik 😉 Igen, pontosan: az, hogy belenézz a többi Miszi Art-on található íróknak szóló segédletbe, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az írásodból!
Viccet félretéve, sok sikert az ötletgyűjtéshez, és az alkotáshoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük