Itt a komorabb őszi-téli időjárás, így üdvözölhetjük a "téli depresszió"-t, hurrá…

Azok számára, akikre amúgy is jellemző a levertség, vagy épp depresszióval küzdenek, ilyenkor "csak" nehzéskessebb a helyzet, viszont az őszi-téli időszak azoknak is kihívásokat jelenthet, akik alapjáraton pörögnek, mint a duracel nyuszi és még a lehulló falevelekre is mosolyognak. Természetesen a téli depresszió nem egy komoly pszichés betegség, de a tünetei hasonlóak. Akinek az időjárás elromlása a következőket idézi elő, és eddig nem tudta miért savanyodott be, most megértheti:

  • borús hangulat, sok negatív gondolat
  • állandó fáradtság (ami miatt az illető több alvást is igényel)
  • fokozódó éhségérzet, "nassolhatnék"
  • romló koncentrációskészség (ezáltal nehézségek a munkában, iskolában)
  • indokolatlan, vagy épp apróságokból adódó feszültség
  • érzelmi zavarok
  • szociális kapcsolatok hanyagolása
  • szexuális aktivitás csökkenése

A jelenség összetett. Az érintetteknél a napsütéses órák számának csökkenésével arányosan jelenik meg és fokozódik, tehát kialakulása általánosan október végére, november elejére tehető. A tünetek rendszerint a tavasz beköszöntével enyhülnek, szűnnek meg. Érdekes, hogy a kialakulás oka feltehetően a felgyorsult, városi életmód, hiszen annak idején a tél nem csak a természet, hanem az emberek számára is a pihenés ideje volt, az utolsó aratás után felkészülhettek a következő évi szezonra.

És ha észleltük a tüneteket, mit tehetünk? 

A szabad levegőn eltöltött idő, pláne, ha éppen egy kis napsütéshez van szerencsénk, igencsak jótékony hatású, ugyanúgy, mint a testmozgás, hát még ha a kettőt kombináljuk! 

Ilyenkor még fontosabb a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, hogy szervezetünk megfelelő vitaminellátásban részesüljön!

Ugyanakkor a leghatsásosabb, ha tudunk arra törekedni, hogy minél kevesebbet dolgozzunk, illetve sokat foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik örömet okoznak és ellazítanak. A legjobb talán egy finom tea és egy jó könyv társasága, vagy épp egy kád forró fürdő, a lényeg a nyugalom. Én mindenképpen ajánlom a Miszin megtalálható irodalmi alkotások olvasgatását kikapcsolódásképp! 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük