🕑 Olvasási idő: 3 perc

„Most nincs kedvem, majd holnap megírom”
 „Most nincs időm, később”
„Most van időm, de fogalmam sincs, mit írjak”

Ismerősek?
Ha jól sejtem, senkinek sem mondok újat azzal, hogy az írói válság az írók egyik legnagyobb problémája – ritka eset, hogy valaki ne tapasztalná. Létező és komoly probléma, de ne reagáljuk túl. Nem öregedtünk ki, nem égtünk ki, nem felejtettünk el írni.
 

Ahogy a sportolónak, úgy az írónak is fárasztó a napi edzés – és hozzájuk hasonlóan nekünk, íróknak is kellhet némi pihenés. De mi nem akarunk pihenni. Sőt, nem is érezzük magunkat fáradtnak. Még az írni akarás is megvan bennünk. Valahogy mégsem sikerül semmit firkantani.

 

Az írói válság okai


  • Stressz: Talán a legegyértelműbb. Ha a mindennapokban feszültek és stresszesek vagyunk, ez kihat a kreatív énünkre is: feszült, rideg, és merev lesz. Tehát egyszerűen inspirálatlan.
  • Időzítés: Lehet, a kifogásaid nem is csak üres kifogások, és tényleg nincs elegendő időd írni. Gondold át alaposan az időbeosztásod.
  • Félelem-láncreakció: Nem tudtam neki értelmesebb nevet adni. De hogy mi is ez? Nem tudsz mit írni amikor megvan benned az „akarás”, ez félelmet kelt benned, és emiatt a félelem miatt még kevésbé tudsz majd írni. És ez így megy tovább sokáig. Ördögi kör…
  • Befásultság: Személyes véleményem szerint ez nem csak valakinek az írói énjére, hanem úgy az egész emberségére rossz (nagyon rossz) hatással van. Ez az az eset, amikor valakivel nem történik semmi új, csak a maga kis komfortzónájában „éli” rutinszerűen mindennapjait, mint valami gép.

Éééés ami a lényeg…

 

Megoldások


  • Várakozás: Az idő mindent meggyógyít, szokás mondani. Ha túl stresszes vagy, vagy egy nagyon rohanós, túlzsúfolt életszakaszodban vagy, akkor várj amíg elmúlik ez, és jobban tudsz koncentrálni az írásra, vagy…
  • Időbeosztás: Készíts egy tervet, hogy várhatóan hogy fog kinézni egy adott napod. Ha olyan ember vagy, mint én, és nem nagyon tudod követni az ilyesmiket, akkor is jó, mert legalább egy elméleti kereted lesz, és meglátod, hogy nem is annyira reménytelen a helyzet, és lenne esélyed írni.
  • Próbálj ki új dolgokat: Ez főleg a befásultság ellen hasznos. Egynek az is elég akár, ha teszel egy sétált a városodban. De elmehetsz például egy új szórakozóhelyre, megnézhetsz pár filmet, elutazhatsz valahova, ismerkedhetsz emberekkel, stb. A lehetőségek tárháza végtelen. Lépj ki a megszokott komfortzónádból, ennyi a lényeg.
  • Légy résen: Hagyd, hogy az írói éned eluralkodjon feletted. Ne tárgyilagosan szemléld a világot, hanem úgy, hogy miből, miről lehetne jó történetet írni. Beszélgess emberekkel, és amikor mesélnek valamit, akkor is légy résen, hátha megkapja valami esemény a fantáziájukat. Ne feledd, a téged körülvevő világon, embereken, és ezeknek történetein nincsen copyright!
  • Szabad írás: Írj le bármit, ami a fejedben van. Lehet kusza, értelmetlen, túl nyálas, túl nagy baromság, túl személyes – nem számít, ezeket rajtad kívül senki sem fogja látni. Csak azért csinálod ezt, hogy írj valamit. Szó szerint bármit. De lehetőleg minél többet. És ne koncentrálj arra, hogy jó legyen, vagy hogy valami kerek álljon össze belőle. Én személy szerint elég kínosan éreztem magam, amikor kipróbáltam ezt a technikát. Hogy őszinte legyek, rám nem volt olyan nagy hatással (de hallottam már olyanról, hogy valakire igen), ennek ellenére viszont kellemes volt.
  • Kávé: Valamikor csak ennyi az egész. A kávé mágia. Nem csak élénkít, de még inspiráltabbá, művészibbé is tesz. Tényleg így van. Energiaitalt ne igyatok soha, az nem „írói”.

 

Az írói válság problémája elég tág téma. Ha neked van valami más megoldásod, vagy tanácsod, akkor sok szeretettel várjuk – szívesen bővítjük ezt a cikket.

Sajnos konkrét orvosság nincsen, ahogy azt észrevehettük, de reméljük, tudtunk valamennyit segíteni!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük