Tippek a kreatív válság ellen

🕑 Olvasási idő:  3 perc  

„Most nincs kedvem, majd holnap megírom/megrajzolom”, „Most nincs időm, később”, „Most van időm, de fogalmam sincs, mit alkossak” – ismerősek?
Ha jól sejtem, senkinek sem mondok újat azzal, hogy a kreatív válság (vagy íróknál az írói válság) az alkotók, művészek egyik legnagyobb problémája – ritka eset, hogy valaki ne tapasztalná. Létező és komoly probléma, de ne reagáljuk túl. Nem öregedtünk ki, nem égtünk ki, nem felejtettünk el alkotni.

Sportolónak is fárasztó a napi kemény edzés – és hozzájuk hasonlóan nekünk, kreatív(kodni vágyó) elméknek is kellhet némi pihenés. De mi nem akarunk pihenni. Sőt, nem is érezzük magunkat fáradtnak. Még az alkotni akarás is megvan bennünk. Valahogy mégsem sikerül semmit kiadni magunkból…

Az kreatív válság okai:


 • Időzítés: Lehet, a kifogásaid nem is csak üres kifogások, és tényleg nincs elegendő időd a kreatív dolgokra. Gondold át alaposan az időbeosztásod.
 • Stressz: Talán a legegyértelműbb. Ha a mindennapokban feszültek és stresszesek vagyunk, ez kihat a kreatív énünkre is: feszült, rideg, és merev lesz. Tehát egyszerűen inspirálatlan.
 • Ördögi kör: Nem tudtam neki értelmesebb nevet adni. De hogy mi is ez? Nem tudsz mit kreálni, amikor megvan benned az „akarás”, ez félelmet kelt benned, és emiatt a félelem miatt még kevésbé tudsz majd dolgozni. És ez így megy tovább sokáig. Ördögi kör. Mint amikor aludni próbálsz, és izgulsz, hogy nem fogsz tudni, és fáradt leszel másnap reggel.
 • Befásultság: Személyes véleményem szerint ez nem csak valakinek az kreatív énjére, hanem úgy az egész személyére rossz (nagyon rossz) hatással van. Ez az az eset, amikor valakivel nem történik semmi új, csak a maga kis komfortzónájában „éli” rutinszerűen mindennapjait.

Éééés ami a lényeg…

 

Megoldások


 • Várakozás: Az idő mindent meggyógyít, szokás mondani. Ha túl stresszes vagy, vagy egy nagyon rohanós, túlzsúfolt életszakaszodban vagy, akkor várj amíg elmúlik ez, és jobban tudsz koncentrálni az alkotásra – addig is, ne stresszeld magad még azon is, hogy még kreatívkodni sem tudsz. Ha alkotni akarsz, előbb-utóbb úgyis meg fogod teremteni magadnak a körülményeket.
 • Időbeosztás: Készíts egy tervet, hogy várhatóan hogy fog kinézni egy adott napod. Ha olyan ember vagy, mint én, és nem nagyon tudod követni az ilyesmiket, akkor is jó, mert legalább egy elméleti kereted lesz, és meglátod, hogy nem is annyira reménytelen a helyzet, és lenne esélyed valahova beiktatni egy kis kreatívabb periódust a napodba.

  • ​Ha keménynek érzed magad, és mindent megadnál, hogy dolgozni tudj, iktass be szigorúan behatárolt időszakokat (pl. minden nap egy óra este nyolc és hét közt), ahol minden más feladatot és zavaró forrást kizársz, és elvonulsz valahova.
 • Próbálj ki új dolgokat: Ez főleg a befásultság ellen hasznos. Egynek az is elég akár, ha teszel egy sétált a városodban. De elmehetsz például egy új szórakozóhelyre, megnézhetsz pár filmet, elutazhatsz valahova, ismerkedhetsz emberekkel, stb. A lehetőségek tárháza végtelen. Lépj ki a megszokott komfortzónádból, ennyi a lényeg.
 • Légy résen: Hagyd, hogy a kreatív éned eluralkodjon feletted. Ne tárgyilagosan szemléld a világot, hanem úgy, hogy miből hozhatsz ki valami jó ötletet, jó történetet. Beszélgess emberekkel, és amikor mesélnek valamit, akkor is légy résen, hátha megkapja valami esemény a fantáziádat. Ne feledd, a téged körülvevő világon, embereken, és ezeknek történetein nincsen copyright!
 • Szabad alkotás: Hasonló a "brainstorm"-hoz – itt most íráson keresztül mutatom be. Írj le bármit, ami a fejedben van. Lehet kusza, értelmetlen, túl nyálas, túl nagy baromság, túl személyes – nem számít, ezeket rajtad kívül senki sem fogja látni. Csak azért csinálod ezt, hogy írj valamit. Szó szerint bármit. De lehetőleg minél többet. És ne koncentrálj arra, hogy jó legyen, vagy hogy valami kerek álljon össze belőle. Én személy szerint elég kínosan éreztem magam, amikor kipróbáltam ezt a technikát. Hogy őszinte legyek, rám nem volt olyan nagy hatással (de hallottam már olyanról, hogy valakire igen), ennek ellenére viszont kellemes volt.
 • Kávé: Valamikor csak ennyi az egész. A kávé mágia. Nem csak élénkít, de még inspiráltabbá, művészibbé is tesz. Tényleg így van. Energia italt ne igyatok soha, az nem "művészi”.
  A mítoszokon kívül, tényleg jó, ha vannak indító impulzosaid – olyan dolgok, amik miatt az agyad tudni fogja, hogy kreaív és/vagy produktív üzemmódba kell lépnie. Ez lehet például az, hogy minden alkotás előtt beágyazol, megiszol egy kávét, felveszel egy inget, stb.

 

A kreatív válság problémája elég tág téma. Ha neked van valami más megoldásod, vagy tanácsod, akkor sok szeretettel várjuk – szívesen bővítjük ezt a cikket.

Sajnos konkrét orvosság nincsen, ahogy azt észrevehettük, de reméljük, tudtunk valamennyit segíteni!

 

 

 

Hasonló bejegyzések

Teszt

🕑 Olvasási idő:  < 1 perc  

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: jelenleg nap mint nap azon (is) dolgozunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikből igazi, vérbeli "Miszis" lehet. Akár Te is lehetsz a következő ilyen!

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@misziart.com

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.

Támogatás

Rólunk

Impresszum

Elérhetőségek

Adatvédelmi nyilatkozat