Mik is azok a vámpírok?

🕑 Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt évtizedben nagyon népszerűvé váltak a vérszívó lények, azaz a vámpírok. Minden második filmben, könyvben, sorozatban megtalálhatóak ezek a szörnyetegek. Rengetegen szeretik nézni/olvasni az ehhez hasonló műveket, de vajon hányan tudják, hogy honnan ered a mítoszuk?

A wikipédia szerint:
"A köztudatban a vámpír szó főként egy misztikus, vérivó, emberforma lényt takar. Vámpírizmusnak azt nevezzük, amikor egy adott lény más lényektől nyer valamilyen formában energiát. Ez lehet nyers, rögtön hasznosítható energia, közvetlen az energiaforrásból, ekkor energiavámpírizmusról van szó. Lehet a vér mint életesszencia a tárgya, ez a diabolikus vámpírizmus, amit értelmezhetünk egyfajta kannibalizmusként. Vámpírizmus alatt leggyakoribban a vérivással kapcsolatos vámpírizmust értik."

Magát a vámpírt, mint kifejezést, csupán 1734-ben használták először, de  előtte is hittek ezekben a veszélyes lényekben. Már az ókórban is jegyeztek fel hasonlókat, például Rómában, Mezopotámiában, vagy a görögöknél, habár ezekben az esetekben legtöbbször valamiféle szellemként magyarázták meg. Mindenesetre már nagyon régre nyúlik vissza, és már a kezdetektől fogva félünk tőlük (habár mostanában inkább rajongunk). A vámpírok otthonának Romániát szokás megnevezni, itt Nosferatunak hívják őket.

A különböző kultúrákban, különbözőféleképpen képzelik el ezeket a bestiákat. Koránt sem volt kötelező tartozék a szemfog, vagy a sápatag bőr, sőt a nap sem feltétlen okozott problémát, a tükörkép hiánya se volt mindenhol jelen. A mai vámpír alapját Bram Stoker Dracula című regénye adta meg, és ettől kezdve képzeljük az előbb említett jelzőket a vámpírok kinézetébe. Az általunk ismert szörnyet, tehát tulajdonképpen ez az író teremtette meg.

Vámpírok a valóságban:
Bizony, létezik ilyen. A pellagra avagy  vámpírkór, az elképzelt lényhez hasonló tűneteket produkál. A betegségben szenvedők kerülik a napfényt, mert bőrük nagyon érzékeny rá, nem képesek megemészteni az ételt ezért lefogynak, illetve álmatlansággal küszködnek (éjszakai életmód). Ma már szerencsére gyógyítható ez a betegség.

Ismerjük meg a lehíresebb magyar vérszívót:
Ez a személy nem más, mit Báthory Erzsébet. Az ő nevét elviekben mindenki ismeri a történelem tanulmányai okán, de a férfürdőiről valahogy nem annyira szeretünk beszélgetni. Szentül hitte, hogy a nála fiatalabb hölgyek vérétől örökké fiatal maradhat, ezért szolgálólányai vérében fürdött. Feltétlezések szerint több, mint 650 embert gyilkolt meg.

Hogyan védekezünk ezek ellen a szörnyek ellen/hogyan öljük meg őket? Egyesek népek szerint a fokhagyma, mások szerint a szentelt víz, a nap tud  kárt tenni bennük. Ahogy megszentelt földre sem tudnak belépni, mivel a Sátánt szolgálják. A leghatásosabb módszer a megölésükre, ha lefejezzük őket, vagy karót döfünk a szívükbe.

Összességében tehát rengetegféle elképzelés akad a vámpírokról, területenként, vagy akár személyenként eltérő véleményekkel találkozhatunk. Napjainkra már temérdek információt lehet találni róluk, akár léteznek, akár nem, elég csak megnéznünk pár filmet, vagy elolvasunk pár könyvet.

Hasonló bejegyzések

Teszt

🕑 Olvasási idő: < 1 perc

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: jelenleg nap mint nap azon (is) dolgozunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikből igazi, vérbeli "Miszis" lehet. Akár Te is lehetsz a következő ilyen!

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@misziart.com

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.

Támogatás

Rólunk

Impresszum

Elérhetőségek

Adatvédelmi nyilatkozat