🕑 Olvasási idő: 2 perc

Bizony az idei első hó is leesett már. Persze lehet, hogy valahol még nem, de az országban már több helyen is fehérbe burkolózott a táj, például nálunk, Veszprémben is.

Ebben elvileg semmi érdekes nincs, de közben mégis:

  • Nem árasztotta el a facebook-ot havas képek garmadája

  • Nem omlott össze az ország közlekedési infrastruktúrája

Persze a hó azóta már elolvadt, de azért mégis csak jó volt látni. Majdnem gyermeki örömmel rohantam le a lépcsőn, majd ki az udvarra, hogy megnézzem a nagy pelyhekben hulló havat. Közben az sem zavart, hogy a két ázott kutyánk felugrált rám. Örültem nagyon, hogyne örültem volna, hiszen a tél a kedvenc évszakom.

Tudom azonban, hogy ezzel nem mindenki van így. Sokan utálják a hideget, a havat, hogy le kell kotorni a kocsik szélvédőjéről, hogy el kell szórni a járdáról. A csúszós utakat, a latyakot olvadáskor, amitől átázik a cipő. Persze morogni mindenért lehet. Lehet sírni, hogy miért nincs nyár, nem lehet strandra menni. Szerintem viszont érdemesebb mindenben meglátni a szépet.

 

És mi a szép a télben?

Azt hiszem, én ide tudnék egy végtelen mínusz n hosszúságú listát írni, de inkább csak pár dolgot említek:

 

1. Gyönyörű tájak!

Lehet, hogy a hó hideg, de gyönyörű alkotásokat hoz létre, ahogy mindent beborít. A havas erdő számomra felér egy kisebb csodával! (Persze én a nem havas erdőket is imádom.)

2. Vásárok és közösségi élet

Igen, télen nem lehet strandra járni (legalábbis fürdeni (legalábbis Magyarországon)), viszont az adventi időszak elhozza nekünk a vásárokat. Ezzel együtt a forralt bort a kellemes illatával, az ízletes sült gesztenyét, és hozzájuk tartozó vásári nyüzsgést a látnivalókkal. Ajándékozás szempontjából sem utolsó, de már a haverokkal egy forró ital miatt is megéri kimenni.

 

3. Ünnepek

Lehet, hogy a Karácsonyi készülődésnek van kellemetlen vonzata is, lehet, hogy a városok ilyenkor túl giccsesek, de a Karácsony igenis jó! Összehozza a családot, megpihenhetünk, jut időnk egymásra. És a kedvencem, a karácsonyi vacsi! Az év egyik legjobb étkezése.

4. Kikapcsolódás

Legyen szó forrócsokiról és egy könyvről a kandalló mellett, hóember építésről az udvaron, szánkózásról a domboldalon, a télben mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást. Lehet, hogy az elmúlt években nem volt ezekre lehetőség a kevés hó miatt, de így annál kellemesebbek a gyerekkori emlékek.

 

Mint fentebb írtam, a lista lehetne hosszabb is, de talán ennyi is elég. A tél igenis szép! (Még neked is, vacogó barátom, üzenem, hogy találd meg benne, hogy számodra miért kellemes!) Remélem az idei tél nem csupán ennyi volt, és lesz még hó. Egy fehér Karácsonynak is nagyon örülnék! Kedves Télapó, remélem ezt olvasod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük