Amikor rossz háborút vívunk

🕑 Olvasási idő: 3 perc

Az emberiség hihetetlenül ostoba. Hajlamosak vagyunk azzal a kényelmes elképzeléssel élni, hogy az evolúció csúcsán helyezkedünk el, hogy uraljuk a természetet és bármit a kedvünk szerint formálhatunk. Megy a szuperhatalmak közötti farokméregetés és politikai sárdobálás, rengeteg pénzt ölünk a fegyverkezésbe és a háborúkba. Miért is ne tennénk? Hiszen a fegyverkereskedés amúgy „jó üzlet”. De közben megfeledkezünk más fontos dolgokról. Nem látható ellenségekről, mint az éhínség vagy a baktériumok, globális problémákról, amik egyre sürgetőbben várnak megoldásra. Helyette pusztítjuk magunkat és a világunkat is. Kérdés, hogy melyik hatása a rosszabb?

„Life finds a way”

A Jurassic Park különc matematikusa, Ian Malcolm által híressé vált mondat nagyon jól adaptálható korunk mindennapjaihoz. Téves az az elképzelés, hogy mi irányítjuk a természetet. Nagyon jó példa ide a mostani áprilisi havazás. Csak két napig tartott, de Vas megyében több tucat település maradt áram nélkül, a Bakonyban pedig járhatatlanná váltak az utak, és a viharos időjárás több balesethez vezetett. A természetet kiszámíthatatlan és nem uralhatjuk.

Viszont vannak dolgok, apróságok, amikkel befolyásolhatjuk azt. Ilyenek lennének például a globális felmelegedés mértékét csökkentő lépések. A környezettudatos élet, a szelektív hulladékgyűjtés és más elkoptatásig használt szavak, amiket mégsem veszünk elég komolyan.

Ha így folytatjuk, akkor jó esélyünk van a rossz végjátékra. Viszont bármilyen szarul alakuljanak is a dolgok, a Föld túl fogja élni. Lehet, hogy az emberiség kipusztul, de az élet megmarad valamilyen formában és újra meghódítja majd a bolygót. Egyébként nem egy cikk íródott már napjaink Csernobiljáról, ahol ismét a természet az úr. Ahol az egykori emberi jelenlét kártékonyabb volt, mint az atombaleset következményei hosszútávon. Legalábbis ami az állatvilágot illeti. Az én személyes kedvencem pedig a Yellowstone Nemzeti Parkba 70 év elteltével visszatelepített farkasok története, amiben az élet utat tör magának.

Megoldásra váró problémák

A már említett problémák mellett sajnos több másik is megoldásra vár. Olyan harcok, amik megérnék a ráfordított pénzt, globális problémák, amik még mindig gondot okoznak:

  • túlnépesedés
  • szegénység
  • éhezés
  • édesvízkészletek szűkössége, szennyezettsége
  • a légkör szennyezése
  • hulladékok mennyiségének növekedése, veszélyes hulladékok
  • a meg nem újuló természeti erőforrások kimerülése
  • stb

De vannak kevésbé felkapott és populáris problémakörök is, például az adósságválság, ami a harmadik világ országait érinti legkellemetlenebbül. Vagy az antibiotikum-rezisztensé vált szuperbaktériumok, amikre nem hatnak a gyógyszerek.

Persze foglalkoznak mindegyikkel, keresik a megoldásokat, csak nem mindig a megfelelő erőbedobással. Szerencsére azért vannak jó irányú törekvések is.

Jó irányú törekvések

Egyre többen vannak, akik felismerik a problémákat és a maguk módján tesznek is ellenük. Különböző szervezetek alakulnak vagy éppen nagy cégek sorakoznak fel egy-egy ügy mellett. Nem véletlenül születnek a nagy nemzetközi egyezmények sem, például ami a különböző károsanyag kibocsátást korlátozza.

Itt példaként az Ocean Cleanup alapítványt említeném, ami a felgyülemlett szeméttől szabadítaná meg az óceánt. Az elképzelés szerint ugyanis az áramlatok lassanként egy helyre sodorják a szemetet. Ott egy gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza azt. Az alapítvány a szemét újrahasznosításával, és a félig kész termékek közvetlen eladásával akarja a rendszert teljesen önfenntartóvá tenni.

A tudomány egy csoda, amit a megfelelő dolgokra is lehet használni, nem csak Xbox gyártásra, családi vidámpark üzemeltetésére vagy éppen fegyverkezésre. Szerintem még időben vagyunk, hogy fellépjünk ezen fenyegetések ellen. Persze attól még nem változik a tény, hogy sok dolgot maguk az emberek idéztek elő.

Akárhogy is, ha csak a rossz háborúkra koncentrálunk, és az egész emberiséget érintő növekvő veszélyekre fittyet hányunk, akkor mi csak is vesztesek lehetünk.

 

Ti mit gondoltok? Mivel tudnátok kiegészíteni és bővíteni a három lista valamelyikét?

 

 

Hasonló bejegyzések

Teszt

🕑 Olvasási idő: < 1 perc

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: jelenleg nap mint nap azon (is) dolgozunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikből igazi, vérbeli "Miszis" lehet. Akár Te is lehetsz a következő ilyen!

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@misziart.com

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.

Támogatás

Rólunk

Impresszum

Elérhetőségek

Adatvédelmi nyilatkozat