5 ok amiért már nem divat az olvasás

🕑 Olvasási idő:  2 perc  

Mostanában mindenhol azt hallom, hogy a mai fiatalok nem olvasnak, meg úgy általában az emberek egyre kevésbé vesznek kezükbe egy- egy kötetet. Egyesek ezt hatalmas tragédiának élik meg és minden áron próbálnak a „nem olvasókat” olvasásra szoktatni. Részemről nem találom, olyan elfajultnak a helyzetet, az én közvetlen közelemben rengetegen művelik az olvasás tevékenységét.  

Vajon miért olvasnak egyre kevesebben regényeket? Erre a kérdésre kerestem néhány lehetséges választ.

( Mert habár az előbb némiképp rácáfoltam, az tény hogy kevesebb embert mozgat meg ez a dolog, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt.)

 

Első ami az eszembe jutott az az, hogy rohanó világban élünk. Úgy általában senkinek semmire nincs ideje, mindig menni kell valahova, mindig van valami feladat. Az esetek többségében mikor beszélgetek valakivel vagy siet valahová, vagy valami munkát teljesít( legyen az a munka egy házi dolgozat, egy munkahelyi dolog, vagy akár csak egy kis otthoni takarítás). Ebből látszik, hogy sosincs nyugtuk, de amikor mégis akad, azt a szeretteinkkel töltjük illetve a következő teendőinken agyalunk.

A második ilyesmi az maga az internet. Végül is olvasunk. Mert hát az üzeneteinket, a moslék( vagy nem moslék) cikkeket is mind- mind elolvassuk. Ez ha belegondolunk rengeteg és ki is töltheti  az igényeinket az olvasás terén.
Nagy
on sok időt el lehet pazarolni azzal, hogy csak szörfölünk a neten és igazából semmi érdemlegeset nem csinálunk. Magamon is észreveszem, hogy megnézek mondjuk egy Youtube videót, amiből kettő, tizenkettő, majd negyven lesz, és bumm már el is telt a délelőtt egy jó része vagy akár egésze.

A harmadik, hogy drága mulatság ez az olvasás dolog. Szeretheted te bármennyire a könyveket, de azokat bizony meg kell venni. Léteznek már E-bookok, a rosszabbak sok művet megtalálhatnak PDF formátumban is. Ettől függetlenül, ha nem vesszük meg az összes kötetet, amit elolvasunk csak a töredékét, akkor is sokba kerül. Illetve kényelmi szempontból sem feltétlenül, jó az a PDF formátum, mert fejfájást, szemfájást okoz, rontja a szemet és sorolhatnám. Egyszóval nem a legjobb megoldás… De számoljuk csak utána, hogy mennyibe is kerül a szórakozás ezen fajtája. Egy könyv átlagosan három- négy ezer forint, most számoljunk háromezer-ötszázzal. Tegyük fel, hogy egy hét alatt elolvasunk egy könyvet és így egy hónapra négy jut. Akkor összességében 14000 forintot költünk könyvre egy hónapban és ezt tizenkettőször. Nem olcsó.

A negyedik, hogy a modern korban annyi más programlehetőség van, ami sokkal „ menőbb”. A fiatalok szívesebben mennek el egy kalandparkba, vagy ülnek be egy filmre. Szép lassan azonosítani  kezdtük az olvasást a stréberséggel, holott ez távolról sincs így. Ugyanakkor ebből kifolyólag előfordulnak esetek mikor leszólják azt, aki fellapoz egy könyvet.( Szerencsére ez nem mindenhol fellelhető probléma, de mégis történnek ilyenek.)

Az utolsó, hogy rengetegen diszlexiások vagy szövegértési problémákkal küszködnek. Ugyan miért próbálna meg olvasni egy olyan, akinek nehézségei vannak ezzel kapcsolatban? Legalábbis azt vettem észre, hogy a legtöbben inkább kerülik amennyire csak tudják, ahelyett hogy fejleszteni próbálnák.
Felmérések szerint minden negyedik magyar  funkcionális analfabéta, azaz nem diszlexiás, de mégis rosszul megy neki, a fogalmazás, illetve a szövegértés. Ez azért elég rossz arány.

Most ugyan összegyűjtöttem egy jó adag negatívumot,

de nem kell félni nincs kihaló félben a könyvipar.

Szimplán csak akadtak vetélytársai. Ettől függetlenül sokan olvasnak. Olvassatok ti is, ha eddig nem tettétek volna! Vegyetek kezetekbe gyakrabban könyveket. Higgyétek el megéri. Egész más élményt ad, mint egy film megnézése.

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.