Divat alkat? Ugyan már!

🕑 Olvasási idő:  3 perc  

Millió meg egy cikk jelent már meg arról az igen provokatív, nevezhetjük talán polgárpukkasztó témáról, amely hatására több ezer nő kezdi el püfölni a klaviatúrát, szabályos kommentháborút kirobbantva ezzel. Ezen cikkek középpontjában vagy a vékony, vagy pedig a teltebb testalkat áll. Nagyon fontos, hogy nem szabad összemosnunk az olyan szavakat, mint például a plus size, a duci vagy a kövér. Sajnos a köztudatban ezek már majdnem szinonimaként élnek, ami ha engem kérdeztek elég elkeserítő.


Fontos különbséget tenni

Kezdjük ott, hogy egy-egy ilyen cikknek mindig van célja, és hogy ezt a célt megismerjük, meg kell néznünk, hogy kihez köthető az adott szöveg. Ott vannak az aktuális trendekkel foglalkozó divatlapok, amik teszem azt egy Victoria’s Secret modell tökéletes testét emeli piedesztálra. A legtöbb ilyen online cikk alatt megtalálhatóak a „Csak a kutyák játszanak a csontokkal”, „elől deszka hátul léc”, és a „hasát mossa, de a háta habzik” kezdetű litániák. A legtöbb túlsúllyal rendelkező nő ezeket a cikkeket támadásként élik meg. Azonban tudomásul kell venni, hogy ahogy telik az idő, az aktuális divat változik. Ezeket az igényeket mi magunk alakítjuk azáltal, hogy mi az, amire kereslet van. Természetes, hogy akinek ugyan olyan alakja van, mint az adott modellnek, a szívére veszi ezeket a valóban bántó kommenteket, és így a kommentszekció valóban harcszíntérré avanzsál át. A divatlap egyik célja pontosan ez. Provokálja a népet, hiszen minél több a like, a megosztás és a komment, annál inkább terjed a cikk. És természetesen minél nagyobb a látogatottság, annál több a bevétel.

Ha viszont mondjuk van egy Klinika, vagy Kórház, amelyik megoszt egy, a túlsúly káros hatásairól szóló tudományos cikket (és itt most lehetőleg ne egy plasztikai sebészre gondoljatok), az alatt ugyanúgy ott vannak a pocskondiázó kommentelők, mint a Divatlap esetében. Pedig itt kellene igazán elgondolkodni, hogy mi is a különbség aközött, hogy valaki duci/”husis” vagy kövér. Mert ahogy a trenddel kapcsolatos változásokat, úgy azt is tudomásul kell venni, hogy a nagy túlsúly nem egészséges, egyenesen ártalmas. És ez a cikk nem támadni akarja a túlsúlyos nőket, hanem segíteni nekik. Amikor egy orvos azt mondja, hogy kezdj el sportolni, vagy összeállít neked egy étrendet, az nem azért van, mert a doktor azt gondolja magában, hogy ronda vagy így. Nekik az egészséged az első. És ilyenkor nem „pattogni” kell, hanem tenni az egészségért.


Figyelj oda

Gyakori „kifogások” (semmi negatív jelentést nem társítok most a szóhoz) a betegségek, hormonzavarok által okozott elhízás. Érdekes, hogy ha az embernek egészséggel kapcsolatos problémáik vannak, az elhízással senki nem fordul orvoshoz. Pedig a legtöbb esetben az orvosok tudnak segíteni, ha másnem, egy egészéges étrendet alakítanak ki azoknak, akik ódzkodnak a különböző készítményektől.

Gyakori a genetika felemlegetése. „Soha nem fogok úgy kinézni, mint xy”. Emberek, nem kell nádszálvékonynak lenni. De ne legyünk kövérek sem! És most nem a magas lóról szólok le, hiszen én is túlsúlyosnak számítok. Genetikailag is combos vagyok, és pajzsmirigy alulműkösédem van, emellett fogamzásgátlót is szedek. De minden éjszaka nyugodtan fekszek le aludni, mert tudom, hogy bár nem vagyok elégedett magammal, de teszek azért, hogy az legyek. És nem azért, hogy megfeleljek a divatnak, hanem azért, hogy megőrizzem az egészségem, és mosolyogva nézhessek a tükörbe, mert ÉN szeretem MAGAM.

Nem vagyok sovány. Soha nem is leszek. És nem is akarok az lenni. Eljárok edzeni, és én nem lennék jó marketing a fittnes termeknek, ugyanis ennek minden egyes pillanatát utálom, legalábbis egyelőre. Nem kapok levegőt, izzadok mint egy ló, ráadásul nem szívesen szenvedek idegen emberek előtt. De látom az eredményt, így van motivációm.


Kinek nehezebb?

Rengeteg támadás éri a ducibb lányokat, mert sokan tényleg összefésülik a betegség által felszedett kilókat a lustaság miatt felhalmozódott kilókkal. Pedig tény, hogy ha az ember akár lelki, akár szervi problémákkal küzd, akkor a kilók nem fognak csak úgy 1-2 hónap alatt leszaladni az illetőről. Azonban a nagy védekezésben indokolatlanul bántjuk a vékonyabb lányokat is. Miért kell támadnunk egymást? Ugyanúgy, ahogy vannak túlsúlyos nők, akik nem akarnak „kövérek” lenni, vannak olyan vékony lányok, akik hiába esznek rengeteget, nem tudnak hízni. És ők is legalább annyira utálják a tükröt, mint mi.

És ugyanez fordítva is igaz. Egy vékony lány miért úgy akarja megerősíteni önnön elégedettségét, hogy letiporja más énképét? Önmagában az a kérdés nem állja meg a helyét, hogy vékonynak vagy túlsúlyosnak rosszabb-e lenni. Egyik sem jó! Mikor jutottunk el arra a szintre, hogy valaki vagy sovány vagy dagadt? Ne soványak vagy dagadtak legyünk, hanem egészségesek és elégedettek. Van rajtad egy kis husi? Vagy esetleg még a legkisebb méretet is nagynak találod? Nincs ezzel baj, amíg te úgy érzed jól magad, ahogy vagy.

 

Hasonló bejegyzések

Teszt

🕑 Olvasási idő:  < 1 perc  

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: jelenleg nap mint nap azon (is) dolgozunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikből igazi, vérbeli "Miszis" lehet. Akár Te is lehetsz a következő ilyen!

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@misziart.com

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.

Támogatás

Rólunk

Impresszum

Elérhetőségek

Adatvédelmi nyilatkozat