🕑 Olvasási idő: 2 perc

Igen, bölcsész vagyok. Nem, nem vagyok egy utolsó, tróger kocsmatöltelék, és nem, nem azért lettem bölcsész, mert nem vettek fel máshová. Bölcsésznek lenni életérzés, és ez nem azt jelenti, hogy egyéb dolgod sincs, mint lógatni a lábadat és merengeni az élet értelmén. Biztos van, aki ezt csinálja, de ez egy nagyon durva általánosítás.

Az általánosítás azonban nem mindig hibás jellegű, mert tényleg vannak olyan tulajdonságok, amik szinte az összes bölcsészre érvényes. Én most a bölcsész szenvedélyeket fogom elétek tárni, azt azonban hangsúlyozom: Nem minden bölcsészre igaz, és nem CSAK bölcsészre igaz!


Papír-írószer

Megvan az érzés, amikor besétálsz egy papír-írószer kereskedésbe, és megcsap AZ illat? Amikor abszolút nincs szükséged semmire, csak teszem azt lekésted a buszt, és bementél nézelődni. Minimum két füzettel/tollal/mappával a birtokodban fogsz távozni, mert a bölcsészek szenvedélyesen vonzódnak mindenhez, ami papír-írószer. Millió használatlan füzete és tolla van otthon, de a gyűjtemény csak bővül és bővül.  Nem tudom, hogy erre létezik-e magyarázat, aki tud, azt arra kérem, írja meg nekünk kommentbe vagy üzenetbe!


Olvasás

Szinte kivétel nélkül minden bölcsészre igaz, hogy függnek a betűktől.

Sajnos nem mindenkinek van ideje áldozni eme szenvedélyének (kivéve ha az illető a novellákat szereti, nem a 4-500 oldalas könyveket), de ha szerencsés, akkor már csak a szakjához kapcsolódóan találkozhat olyan olvasmányokkal, amelyekért már megérte végigszenvednie a félévet. Nem lenne egyedi eset, arról nem is beszélve, hogy egy magyar szak esetében az a kötelező olvasmány, amire gimis korodban rá se bagóztál volna, szenvedés volt az egész, újraolvasáskor életed sztorija lesz. Szóval igen, minden bölcsész olvas. És imádják.


Sorozatok

A legtöbb bölcsész él-hal a sorozatokért, és ha jobban megfigyeljük, külön kis szakokra is oszthatjuk őket: A történészek történelmi sorozatokat néznek, a magyar szakosok keresik a régi klasszikus magyarokat, az anglisztikások többsége (tapasztalataim szerint) imádják a kosztümös sorozatokat. Az elvontabb szakok, mint például a szabad bölcsészet vagy a filozófia szakosok a misztikus sorozatokért vannak oda, és a drámákért. De nyilván nem húzunk ilyen határvonalat a szakok között, hisz ez nem szak, hanem emberfüggő. De a bölcsészek akkor is sorozatosak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük