🕑 Olvasási idő: 3 perc
Móka, kacagás, lufik – stressz, aggodalom, álmatlan éjszakák. Igen, itt a nyakunkon a nyár, és vele együtt itt vannak a szóbeli vizsgák, érettségik, kisérettségik és szakaszvizsgák. Nyugalom és semmi kesergés! Még nincs késő, megválthatod akár a világot is. Ehhez hoztam neked pár tippet és jó tanácsot ami segíthet nekiállni a tanulásnak. 
Semmi elméletben működő, tudományos okoskodás, száz százalékban olyan ötleteket hoztam nektek a felkészüléshez és a szóbelihez, amik nekem már beváltak.

1. Ne halogass!

Kezdj el foglalkozni a tételeiddel. Nem kell halálra tanulnod magad, elég ha minden nap rászánsz egy órát, hogy átolvass egy párat. Az utolsó napokban meg fog nyugtatni, hogy nem tétlenkedted el az időd, nem beszélve arról, hogy könnyebben tudsz majd belehúzni a készülésbe a végső hajrában, ha már ismerkedtél az anyagokkal. 

2. Színezz, rajzolj!

Ezt a tippet sokszor hallhattad már, nem véletlen. Ha már úgyis forgatod a tételeket, emelj ki kulcsfontosságú szavakat, készíts ábrákat vagy táblázatot, amiben jobban áttekinthető a téma. Abban a szörnyű és mindent eldöntő fél órában amikor magadra maradsz a vázlatpapíroddal és a húzott anyagrésszel, ez nagyon sokat fog segíteni, hogy visszaemlékezz, mit is tanultál.

3. Ne mantrázz!

Ne azt mondogasd, melyik tételt nem akarod húzni!
Arra a tételre koncentrálj amit szeretnél. 

4. Aludj!

Az utolsó estén már ne próbálkozz kétségbeesetten a fejedbe tömni évszámokat és fogalmakat. Sokkal többet segít az, ha kipihened magad, mintha reggel olyan fáradtan kell bevonszolnod magad az iskolába, hogy a saját nevedet sem tudod megmondani. Ez igaz a vizsga reggelére is. Ne hergeld magad. Próbálj nyugodt maradni, reggelizd a kedvencedet és ne gondolj arra mit kellene tudnod. Amit megtanulhattál azt eddigre már tudod, ezekben az órákban már csak felidegesítenéd magad, ha új dolgokat próbálnál megjegyezni. 

5. Legyél csinos!

Akármit is gondolsz, egy ilyen szituációban igenis számít a megjelenés. Meglátszhat a jegyeden, ha nem adod meg a kellő formális tiszteletet az alkalomnak.

6. Ne ess pánikba!

Akármilyen tételt is húzol, ne ítélj elsőre. Ülj le és gondolj az ábráidra meg a színekre. Képzeld magad elé. Adj magadnak egy pár percet és rengeteg minden be fog ugrani.

7. Használd ki amid van!

A legtöbb vizsgához kapsz forrást, idézetet és kérdéseket. Érettségin használhatsz szöveggyűjteményt és atlaszt. Nem véletlen! Ne félj tőlük, támaszkodj rájuk és hivatkozz is, igazold magad pl. Idézetekkel vagy ábrákról és térképről leolvasott adatokkal. Ez nem baj, sőt, plusz lehet és igazán brillírozni fogsz.

8. Írj vázlatot!

Ne is próbáld megírni a feleleted. Ahhoz kevés az idő és amikor elő kell adnod, sokkal többet segítenek a pontokba szedett gondolatok, amik támaszt adnak.
Építsd fel, amit el szeretnél mondani.
Gondold végig, hogyan tudod felvezetni és lezárni a témát, ehhez gyűjts magadnak gondolatokat, amikre ha rápillantasz segít továbbhaladni, vagy eszedbejuttatja miről is akartál még beszélni.

9. Azt mondd, amit tudsz!

Ha valami nem jut eszedbe, hagyd ki vagy kerüld ki. Semmiképpen se hívd fel a figyelmet arra, ha valami nem jutott eszedbe. Ne mondd, hogy: "Az az izé, tudja, nem jut eszembe…"  Ne kérdezd meg, hogy jól mondtad-e vagy, hogy hülyeség-e, amit mondtál. Fontos a magabiztosság. Nem fognak visszatérni egy olyan fogalomra, amit nem fejtettél ki, viszont az nem jó pont, ha megjegyzed és kihangsúlyozod azt, ami nem ugrott be. 

10. Ünnepelj!

Mert megérdemled! 😉
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük