Bevallom én is nagy izgalommal vártam, hogy a szuperhős család életét bemutató Hihetetlen család folytatása végre a mozivászonra kerüljön. Már csak a szuperképességek, meg a maradandó gyerekkori élmény miatt is. És nem volt hibavaló ennyit várni rá. Nem csak az első részben tapasztalható izgalmat és szórakozást biztosította, hanem komoly kérdéseket is felvetett, megfelelően beépítve a történetbe.

A helyzet az, hogy a történet onnan folytatódik, ahol annak idején befejeződött, így nem nehéz nyomonkövetni az eseményeket. A cselekmény alapját az az alapkonfliktus adja, hogy a kormány még minding nem akarja elfogadni a szuperhősök létezését, és minden ember biztonsága érdekében továbbra is azt várja el tőlük, hogy potenciáljaikat elvesztegetve éljenek. Azonban bekerül a képbe egy idealista gazdag üzletember, aki hiszi, hogy a hősöknek van helyük a világban és a média modern eszközeit bevetve célja, hogy ezt be is bizonyítsa. Ráadásul úgy gondolja, hogy minderre Nyúlányka a legmegfelelőbb, aki el is fogadja az ajánlatot, és ezzel azt is vállalja, hogy addig a gyerekekről való gondoskodást a férjére, Mr. Irdatlanra bízza, akinek igencsak meggyűlik a baja elsőre az új szereppel. És tulajdonképpen ezzel a mese már két fontos témát is érintett: a szűrt információkból kialakult előítéletet, és az új helzetből kialakuló családon belüli szerepek kérdését. Persze ez önmagában elcsépeltnek hangozhat, és talán az is, mégis az alaposabb bemutatás, a modern helyzetbe ültetés, és a motivációk, problémák, és lehetséges megoldások részletesebb kifejtése befogadhatóbbá teszik, nem is beszélve arról, hogy az egész egy szórakoztató mese-kontextusba van ágyazva.

Egy másik igen fontos téma, amivel foglalkozik a mese az a főgonosz mögöttes motivációja, valamint cselekedeteinek magyarázata. Ennek részletes kifejtése elmarad most erős spoiler lenne, de a lényeg igazából annyi, hogy…

…egy negatív eseményre a gonosszá válás nem az egyetlen út, van alternatíva, ugyanakkor ennek bekövetkezését meg lehet érteni, felismerve a mögötte húzódó feldolgozatlan haragot és szomorúságot.

A Hihetetlen család 2 amellett, hogy ismét képes volt szórakozást nyújtani a szuper képességekkel, izgalmas helyzetekkel és fordulatokkal, új karaktereivel, belemerült komoly jelenkori kérdésekbe is, mint például családi identitás kérdések, előítéletek, tragédia feldolgozás, vagy a média és a manipuláció hatása az emberekre. És persze végül itt is minden jóra fordul, a családi összetartás értéke megmarad minden vihar ellenére, előkerül egy autó is a múltból, és még a kis Furi is nagyobb szerepet kap. A filmet csak ajánlani tudom; tanulságos, jó alapot ad fontos témák esetleges megbeszélésére – akár gyerekekkel is -, és tényleg szórakoztató.

Az előzetes itt tekinthető meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük